۳ روش اصلی مبارزه با آفات و حشرات قارچ دکمه ای

در دوران پرورش قارچ دکمه‌ای با تهدیدات اقتصادی جبران‌پذیر و جبران‌ناپذیر زیادی روبرو می‌شویم. یکی از خطرات جبران‌پذیری که اگر به‌موقع و با تدابیر خاص چاره‌ اندیشی نشود، جبران‌ ناپذیر خواهد شد، آفات و حشرات قارچ دکمه‌ای است.

 در این مقاله سعی کرده‌ایم که تمامی روش‌های پیشگیرانه و مبارزه با آفات را واضح بیان کنیم. استفاده از آفت کش ­ها، روشی سریع برای مبارزه با آفات است ولی هزینه های زیادی دارد در مقابل روش ­های بهداشتی و رعایت اصول بهداشتی و روش­ های کنترل بیولوژیک روز به روز اهمیت بیشتری می ­یابند.

حشرات قارج دکمه ای

جلوگیری از ورود حشرات به سالن‌های پرورش کار سختی است و همیشه وجود حشرات در سالن‌های پرورش قارچ دکمه‌ای امری طبیعی بوده است ولی جهت جلوگیری از تکثیر و رشد آن ها رعایت اصول و نکات بهداشتی امری ضروری است.

۱- روش‌های فیزیکی مقابله با حشرات

– تخمین تعداد و نوع حشرات موجود در سالن های پرورش

توسط یک قطعه پلاستیک زردرنگ و چسبناک که شبیه به تله های چسبنده عمل می کند، می توان وجود و عدم وجود حشرات و تعداد کل حشرات را تخمین زد. در صورتی که تعداد حشرات از حد آستانه خسارت اقتصادی گذشت باید با روش های مختلف کنترل با آن ها مبارزه کرد. روش های مبارزه از حذف بستر آلوده تا استفاده از حشره کش ها متفاوت می باشد.

– رعایت نکات بهداشتی

اولین روش کنترل حشرات در سالن‌های پرورش رعایت نکات بهداشتی است که موفقیت دیگر روش‌های کنترل بستگی به آن دارد. هدف اساسی در رعایت نکات بهداشتی، خروج آفات و بیماری‌ها از چرخه تولید و حذف و تخریب آن‌ها در طول دوره کشت هست. این اقدامات کمک می‌کند تا سطح آلودگی کاهش یابد و با اطمینان دورهای بعدی پرورش را بدون آلودگی شروع نماییم. بهداشت بر حذف و کشتن آفات تمرکز می‌کند. به‌ طور مثال قطع درختان در محل سالن‌های پرورش، یک اقدام بهداشتی هست.

قطع درختان اطراف سالن های پرورش قارچ

– استفاده از توری در ورودی‌های سالن‌های پرورش، دریچه‌ های تهویه و دریچه‌های خروجی هوا، حتی منافذ اطراف تورها نیز بسته شوند.

 

نصب توری

– تنظیم شرایط محیطی سالن‌های پرورش قارچ

در سالنی که مبتلا به حشرات شده است اولین اقدام اصلی تنظیم شرایط محیطی و تهویه مناسب در سالن‌ها است. رطوبت و دمای بالا مهم‌ترین عواملی هستند که باعث تکثیر و ازدیاد حشرات می‌شود، بنابراین در سالن‌های آلوده ابتدا دما و رطوبت را کاهش دهید.

– دام‌های نوری

استفاده از ورق‌های پلی‌اتیلن که با مواد چسبنده پوشیده شده و به یک لامپ فلورسنت متصل شده است، در کنترل حشرات بالغ بسیار مؤثر است. حشرات به نورهای سفید با دمای بالای ۱۵ درجه سانتی‌گراد و نورهای زرد با دماهای کم جذب می‌شوند. استفاده از یک تله نوری لامپ زرد ۱۵ وات که با روغن خردل پوشیده شده است، برای کنترل حشرات بالغ بسیار مؤثر است.

– استفاده از کارت‌های چسب حشرات و کاغذهای مگس جهت ثبت تعداد مگس‌هایی که از موانع عبور می‌کنند.

 

کارت زرد جذب حشرات

 

– کوکات سالن‌های پرورش قارچ دکمه‌ای

استفاده از دمای ۷۰ درجه سانتی‌گراد به مدت (معمولاً ۱۰ ساعت) حداقل ۲-۳ ساعت می‌تواند تمامی عوامل بیماری‌زا، لارو حشرات و آفات بالغ را از بین ببرد.

– پاستوریزه صحیح خاک‌پوششی جهت از بین بردن لارو حشرات

– ترکیبات مورد استفاده در خاک پوششی و خاک پوششی آماده، بایستی در اتاق تمیزی نگه داری شوند.

 

اتاق مخصوص خاک پوششی

– پاستوریزه صحیح و مناسب کمپوست

کیفیت کمپوست مورد استفاده نقش مهمی در شیوع و میزان خسارت توسط مگس ها بازی می نماید. در کمپوست قوی میسیلیوم ها به‌خوبی رشد می‌کنند و اجازه برای تخم‌گذاری مگس‌ها در یک محیط پر از ریسه قوی داده نمی‌شود و هرچه کمپوست ضعیف‌ تر باشد میسیلیوم کمتری رشد می‌کند و شرایط برای تخم‌گذاری مگس‌های ماده فراهم می‌شود.

– از بین بردن کمپوست های مصرف‌شده

کمپوست و خاک مصرف‌شده سرشار از حشرات، کنه و نماتد هستند. انباشتن کمپوست و خاک مصرف‌شده در مکان‌های مرطوب و سایه، یک بستر ایده آل برای رشد آفات فراهم می‌کند. کمپوست های مصرف‌شده، آلودگی‌های جمع آوری شده از بسترها همگی از سالن‌ها خارج شوند.

تمیز کردن کف سالن ها از کمپوست

 

شستشوی سالن پرورش قارچ

 

جمع آوری آلودگی ها و بقایای قارچ

 

۲- روش‌های شیمیایی مبارزه با حشرات

 

– در موقع استفاده از حشره کش در کمپوست، مخلوط نمودن و توزیع یکنواخت سم در کمپوست بسیار مهم است، چون اثر حشره کش به سمپاشی تمام کمپوست بستگی دارد. اگر قسمت هایی از کمپوست سمپاشی نشوند، آلودگی از آن قسمت ها به بقیه قسمت های کمپوست سرایت خواهد کرد.

– سمپاشی کمپوست در زمانی بایستی صورت بگیرد که در خلال اسپان ران، سم و میسلیوم با هم تماس پیدا نکنند، چون در اثر پاشیدن سم روی میسلیوم، سم بر رشد میسلیوم و تشکیل اندام های میوه دهی قارچ اثر معکوس خواهد گذاشت.

– سمپاشی کمپوست، فقط کمپوست را در مرحله اسپان ران حفاظت می کند. عدم حفاظت بعد از خاکدهی می تواند منجر به آلوده شدن خاک پوششی به مگس و در نتیجه خسارت به میسلیوم در سطح کمپوست و خاک پوششی شود.

– در روش‌های مبارزه شیمیایی، پس از مدتی از مصرف حشره‌کش‌ها، حشرات نسبت به آن‌ها مقاوم می‌شوند بنابراین در نظر داشته باشید که به‌صورت دوره‌ای حشره‌کش‌ها را تغییر دهید.

– بیشتر از اینکه درصدد از بین بردن آفات از طریق روش های شیمیایی باشید به رعایت اصول بهداشتی تکیه کنید.

 

رعایت اصول بهداشتی

 

– در صورت استفاده از سموم، در مورد نحوه ی اثر آن ها و میزان مصرف آن ها اطلاعات کامل بدست بیاورید.

– در زمان استفاده از حشره‌کش‌ها باید به دوره کارنس آن‌ها دقت نمود و زمان برداشت دوره کارنس حشره‌کش‌ها طی شده باشد که معمولاً بهترین زمان استفاده از حشره‌کش‌ها، پس از خاک‌دهی از طریق اسپری بر سطح بستر همراه با آب آبیاری و در مرحله هوادهی (شروع پرواز حشرات بالغ) همراه با هواساز هست.

– استفاده از حشره‌کش‌ها در مراحل برداشت و فلش‌ها به هیچ عنوان توصیه نمی‌گردد. مگس‌های مشاهده‌شده در مراحل برداشت را با گازهای پخش شونده در هوا و دود دور کنید.

– مخلوط کردن حشره‌کش‌ها با خاک‌پوششی در زمان ضدعفونی کردن خاک‌پوششی

– اگر حشره ای در خاک پوششی وجود دارد، خاک را باید پاستوریزه کرد.

– در خلال آماده نمودن خاک پوششی و بعد از آن، برای کنترل لاروها، خاک باید با دیفلوبنزورون سمپاشی شود.

– برای سمپاشی، سم را ابتدا در آب حل نمایید و سپس به خاک پوششی اضافه کنید.

 

مخلوط نمودن سموم با آب آبیاری

 

– دیفلوبنزورون یک حشره کش غیرسمی است و از رشد و پوست اندازی لاروها جلوگیری می کند. این ترکیب دارای ماندگاری زیادی است و می توان آن را با کمپوست یا خاک پوششی مخلوط کرد.

– دیفلوبنزورون را می توان به روی خاک پوششی نیز اعمال نمود. در این صورت باید مطمئن شد که سم به همه جای خاک به خوبی نفوذ می نماید.

– دیفلوبنزورون در آب حل نمی شود، بنابراین در موقع استفاده از آن بایستی مدام آن را هم زد.

– اسپری نمودن سالن با پرمترین

– مگس هایی که در زمان میوه دهی ظاهر می شوند، می توانند با استفاده از دود و یا اسپری نمودن با ترکیبات حاوی پیرترید (Pyrethride) کنترل شوند، اگرچه استفاده مداوم از این ماده منجر به بروز مقاومت در حشره می شود.

– استفاده از سموم نئورون، دیازنیون، مالاتیون و دلتامترین، برای سیاریدها حشره‌کش‌های تماسی مانند مالاتیون و دیازنیون مؤثرتر هست.

 

۳- روش‌های بیولوژیکی مبارزه با حشرات

 

در مورد مگس های خانواده ­ی سیارید از محلولی بیولوژیکی که حاوی نماتدهای پارازیت Steinerma feltia استفاده می کنند.

 

نماتد

این نماتدها با حمله به حشرات آن ها را از بین می برند. این نماتدها توسط دو کمپانی در هند و انگلیس تولید می شوند ولی برای مگس های خانواده ی فوریدها تاثیرگذار نیستند.

 

منبع: دیتا قارچ

برچسب ها

نوشته های مشابه

‫27 نظرها

  1. سلام خسته نباشید.ببخشید بلوک کمپوستی که وارد سالن شد باید سمپاشی بشه؟؟؟؟اگه قراره سمپاشی بشه از چ سمی استفاده بشه و زیر رو سمپاشی شه؟ممنون از شما

    1. اقا سعید عزیز سلام
      جواب کامل سوال شما به صورت تئوری و عملی در اسرار پرورش قارچ دو که درباره ابیاری و سموم در مراحل مختلف پرورش قارچ است امده این دوره کاملترین دوره ابیاری در پرورش قارچ است که برای اولین بار حدود یک ساعت چهل و پنج دقیقه درباره ان به طور تخصصی به شکل تئوری و عملی همراه با کتاب های پی دی اف و فیلم اموزش داده می شودکه در قسمت محصولات وجود دارد .

      اگر بخواهم به طور حلاصه جواب سوال شما را بدهم باید بگویم که شما اگر بعد از ورود کمپوست به داخل سالن پلاستیک روی بلوک ها را بریدید باید روی آن روزنامه به شکل اورلب پهم کرده و بعد ازآن اولین ابباری باید همراه با یک قارچگش مثل کاربندازیم به میزان ۰٫۹ گرم برمترمربع روی روزنامه ها ابیاری شود و در طول دوره ریسه دوانی نباید روزنامه ها خشک شوند روزی یک بار ابیاری شوند و در ابیاری های بعدی نیازی به استفاده از قارچکش نمی باشد..

    2. سلام دوست عزیز معمولا بعد از چیدن کمپوست ها با استفاده از فرمالین ضد عفونی میشه حدود ۵۰۰میلی لیتر در ۱۰۰ لیتر آب حل میکنیم و روی کمپوست ها دیوار و کف سالن اسپری میشه

  2. سلام ببخشید کموست بنده درمرحله اول چهارده روزهست وده روز گذشته ویکی از حشرات ازخانواده سوسک هست میتونم بپرسم چیکار باید کنم ویکی ازکمپوست هارو بلندکردم وجابه جاکردم یه طرف کمپوست بازه که داخل کمپوست بود فک کنم بخاطررطوبته میتونم بپریم چیکارباید کنم؟؟؟؟؟؟

  3. با سلام . سوالی دارم که باعث خسارت زیادی شده است اگر راهنمایی بفرمایید سپاسگزارم . و آن اینکه اب مورد مصرف برای آبیاری سالنهای کشت از یک مخزن حدودا ۵۰۰متر مکعبی تامین میشود که آب چاه با لوله درمدار ۱۵ روز به این مخزن منتقل وبرای آبیاری مورد استفاده قرار میگیرد . درمواردی حتی از فلاش دوم سالنها دچار آلودگی شدید با مایکوگون میشود .نتیجه آنالیز آزمایشگاهی آب نشان میدهد که آلودگی های میکربی درحد استاندارد است .آیا علت آلودگی این آب است یا دلایل دیگری دارد ممنون از پاسخگویی.

    1. معمولا الودگی مایکاگون خیلی ارتباطی با آب مورد استفاده ندارد ضمن اینکه شما میفرمایید که ازمایشگاه الودگی اعلام نکرده است شما باید نکات مهمی را در ابیاری و نظافت بستر رعایت کنید
      می توانید بسته اموزشی ابیاری که حدود دو ساعت تخصصی درباره ابیاری صحبت می شود همراه با فیلم های تئوری و عملی استفاده کنید
      در ضمن بحث نظافت بستر را هر روز انجام دهید و ان را جدی بگیرید تا بتوانید جمعیت ایم الودگی را تحت کنترل خود دربیاورید.

      1. سلام مهندس عزیز راه کارمبارزه با پشه در سالن قارچ در مرحله بچه زایی کمپوست در فلش اول چه توصیه ای دارید لطفا؟

        1. سلام شما باید قبل از این مرحله پیشگیری کنید و در مرحله خاکدهی همراه با آبیاری لاروکش استفاده کنید تا در مراحل بعد حشرات و لارو نداشته باشید.

  4. با سلام خدمت شما.
    آیا آبیاری با آب چاهی که آلودگی داره ممکنه باعث آلودگی بستر مثلا حباب خشک یا حباب تر بشه؟
    البته این آبیاری یکبار و سهوا انجام شده بود.

  5. باعرض سلام یک سالن ده تنی دارم لاروکش استفاده نکردم پشه زیاد داره راه حلی که درحال حاضرپشه ها ازبین برن نیست کارت زرد هم استفاده کردم ولی قابل کنترل نیستند سالن فلش دوتموم شده ممنون میشم راهنمایی م کنین

    1. سلام
      چون در مرحله فلشها هستید، نمی توانید از سموم استفاده کنید و در دوره های بعدی باید از لاروکش در مرحله خاکدهی استفاده کنید.

  6. سلام
    در مرحله اسپان ران، در قسمتی از کمپوست،حشره ای از خانواده سوسک و عنکوبت های ریز دیده شده،در این مرحله چطور میشه با این حشرات مبارزه کرد طوری که به میسیلیوم ها آسیبی نرسه؟

    1. سلام
      شما ابتدا باید مطمئن شوید، سوسک هست یا عنکبوت و یا کنه …
      اگر سوسک و یا عنکبوت باشد، آسیبی نمیزنن و زمانی که قارچ روی بستر باشه سوسکها آسیب میزنند.

  7. سلام مهندس
    بعد از گذشت ۱۶روز کمپوست ریسه نداره که خاک پوششی استفاده کنیم و پشه های سفید بسیار ریز روی کمپوست وجود دارد
    باید چیکار کنیم

    1. سلام
      برای ورود به مرحله خاکدهی، کمپوست باید سفید شود، حتی اگر زمان بیشتری طول بکشد باید صبر کنید تا کمپوست سفید شود.

  8. سلام و عرض ادب
    ۳ روز از مرحله خاک دهی سالن قارچم میگذره….الان روزنامه هارو که بردارم زیرش مگس قارچ میبینم البته زیاد نیستن ولی اگه جلوشونو نگیرم زیاد میشن….چیکار باید کنم؟؟؟

    1. سلام و ارادت
      قبل از خاکدهی، به خاک باید دیفلوبنزورون و یا لاروکش می زدید، باید از چسب حشرات و … جهت کنترل حشرات استفاده کنید.

    1. سلام
      بسته آموزشی را از سایت تهیه کنید و برای پشتیبانی در صورتی که سوالی داشتید با شماره های سایت تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن