قارچ چینی را می شناسید؟
بیش از ۱۰۰۰ سال پیش، چینی ها اولین افرادی بودند که موفق شدند قارچ خوراکی را کشت و در سطح وسیع پرورش دهند. این اتفاق جابی برای سایر کشورها شد و به همین دلیل شروع به تحقیق در این زمینه نمودند تا بتوانند آن ها هم کشت قارچ به روش مصنوعی را داشته باشند و این گونه شد که پرورش قارچ کم کم به سایر کشورها گسترش یافت.
قارچ خوراکی والواریلا با نام paddy straw mushroom یا قارچ چینی، یکی از انواع قارچ هایی است که به طور طبیعی در مناطق معتدل و گرمسیر رشد می کند و از آنجایی که یک قارچ کاه دوست است، به همین دلیل در مناطقی که مزارع برنج وجود دارد روستائیان، این قارچ را به عنوان یک محصول جانبی در کنار کشت برنج، بر روی کاه و کلش به جا مانده از برنج، پرورش می دهند.
جالب است بدانید که این قارچ وابستگی بیولوژیک به کاه برنج ندارد و چون کاه دوست است به همین دلیل روی مواد دیگری همچون کاه گندم، ارزن، سورگوم و… هم رشد می کند ولی کاه برنج برای آن ایده آل است و محصولی که کاه برنج می دهد قابل مقایسه با مواد مذکور نیست. البته امروزه این قارچ را روی مواد دیگری همانند پنبه دانه، تفاله نیشکر و… هم کشت می کنند که در چین پنبه دانه جایگزین کاه برنج شده است.
مشخصات گیاهشناسی
این قارچ یک ساقه مخروطی شکل دارد که طول آن از ۸-۳ سانتی متر متفاوت است. این ساقه در ابتدا کلفت و گوشتی است ولی به مرور زمان تو خالی شده و حالت خشک و فیبری پیدا می کند. رنگ ساقه نیز با گذشت زمان کم رنگ شده و م کم قهوه ای کم رنگ می گردد.
در قسمت پایه ساقه، یک کیسه بزرگ وجود دارد که حاشیه آن آزاد و دارای زوائد مختلفی است. این کیسه به مرور زمان تغییر رنگ داده تا نهایت به قهوه ای تبدیل می گردد. کلاهک آن حالت تخم مرغی – استکانی و به رنگ خاکستری تیره است که قسمت مرکزی آن برآمده و پر رزنگ تر از حواشی کلاهک است.
بر روی این قارچ دو نوع تیغه آزاد و مخفی وجود دارد که رنگ آن ها در طی دوران رشد قارچ ثابت نیست بلکه ابتدا سفید رنگ بوده و بعد از آن که قارچ به طور کامل رشد کرد و رسید، به رنگ قرمز مایل به قهوه ای تبدیل می گردد.
رشد این قارچ با اسپورها شروع می شود به این ترتیب که اسپورها بر روی بستر رشد مناسب جوانه زده و کم کم میسلیوم ها پدیدار می گردند. با در هم تنیدن میسلیوم ها در هم، اندام باردهی قارچ به وجود می آید. اندام بارده قارچ در ابتدای تشکیل، ابتدا توسط یک پرده ای کامل پوشیده شده است با ادامه رشد، این پرده پاره شده و کنار می رود و در نهایت این پرده در پایه کلاهک باقی می ماند که به آن پرده والوا می گویند. قارچ را زمانی برداشت می کنند که هنوز کلاهک از پرده خارج نشده که به این مرحله، مرحله تخم مرغی می گویند.
نحوه پرورش قارچ چینی
روش مرسوم برای پرورش قارچ چینی در ایران و در اکثر کشورها، کشت در فضای آزاد است که در این روش کنترلی بر شرایط محیطی وجود ندارد. مراحل انجام این روش عبارتند از:
– در این روش باید کاه و کلش برنج را نرم نمود. برای اینن منظور کاه را در سایه گذاشته و بر روی آن آب می پاشند و اجازه می دهند تا نرم شود.
– بذر قارچ را با کاه برنج تلقیح نموده و خوب با کاه و کلش مخلوط می کنند.
– این بستر آماده شده را باید به ضخامت ۷۰-۶۰ سانتی متر بر روی هم پهن کنید و سپس تلقیح را انجام دهید علت اعمال این ضخامت این است که قارچ بتواند به خوبی رشد کند. البته بسته بندی این بستر باید به گونه ای انجام شود که تهویه به خوبی صورت گیرد به همین دلیل ضخامت را در محدوده مذکور، تنظیم می کنند.
– مدت زمان ۱۴-۱۰ روز که از پنجه زنی بگذرد، اندام باردهی قارچ ظهور می کند.
– تا زمانی که محصول به دست آید، بستر کشت در محیط رها می شود و به همین دلیل به آن کشت در فضای آزاد می گویند.
این روش در ایران اعمال شده و به عنوان کشت فرعی در مزارع برنج انجام می شود.
بهترین زمان کشت و پرورش قارچ چینی
اگر قرار است که کشت قارچ به روش آزاد صورت گیرد، زمان کشت قارچ چینی بستگی به شرایط اقلیمی منطقه دارد و چون در ایران ما انواع مختلف اقلیم ها را داریم، به همین دلیل می توان آن را در فصول مختلف کشت نمود. بهترین زمان آن در ماه های خرداد و اردیبهشت در شمال کشور و در ماه های مهر و آبان در جنوب کشور است.
به طور کلی بهترین زمان کشت وقتی است که میانگین دما از ۳۰ درجه سانتی گراد کمتر نباشد. اما از آنجایی که کشت در سالن های کنترل شده هم انجام می شود به همین دلیل به راحتی می توان بر شرایط محیطی کنترل داشت پس در تمام ماه های سال و در تمام مناطق می توان اقدام به پرورش قارچ چینی نمود.
منبع: دیتا قارچ
خیلی مفید بود ممنون
خواهش می کنم
سلام و عرض ادب خیلیییییییییییییی عالی بود انصافا!
من و دوستم ۲۳ سالمونه یکم هم سرمایه جمع کردیم، میشه بهمون بگین اگه ما بخوایم قارچی بجز قارچهایی که الان تو بازار هست رو پرورش بدیم چی برامون بهتره؟
منطقه : تبریز
سرمایه : ۲۰ میلیون
تحصیلات: مهندسی شیمی و مترجمی زبان ( برا کارای واردات هم دستمون بازه تقریبا)
ممنون
سلام دوست عزیز جناب امیر علی
کشت قارچ دارویی گانودرما که به تازگی در ایران شروع شده می تونه یکی از انتخاب های شما باشه یا اینکه قارچ دنبلان که خواهان زیادی در ایران داره و هم در خارج از کشور
سلام بذر این قارچ رو از چه طریقی تهیه کنیم و مورد دیگه اینکه لطفا در مورد فرآیند تلقیح بیشتر توضیح بدید ممنون
سلام
این قارچ جز قارچ های پرورشی ما نیست، برای خرید بذر هم باید از کسانی که بذر قارچ می فروشند، تماس بگیرید.
موفق باشید.