۱۰ وظیفه اصلی مدیر تولید واحدهای پرورش قارچ دکمه ای
در پرورش قارچ خوراکی، یکی از شغلهایی که تعریف شده است مدیر تولید واحد پرورش است. دستهبندی کلاسیک و مشخصی بهصورت یک نسخه برای همه وجود ندارد ولی با توجه به حجم تولید، مسئولیت کارفرما و… شرح وظایف مدیر تولید میتواند متفاوت باشد و با توجه به حجم تولید، کارشناسان تولید را نیز زیر نظر مدیر تولید در نظر گرفت.
ولی اجازه بدهید یک تعریف عمومی از مدیر تولید داشته باشیم:
در سادهترین تعریف مدیر تولید میتوانیم به کسی بگوییم که مسئولیت کل تولید واحد پرورش قارچ دکمه ای را از تحویل کمپوست تا تحویل قارچ به واحد فروش عهده دارد. اگرتعداد سالن ها و حجم تولید کم باشد میتوان مسئولیتهای دیگر را نیز به عهده وی گذاشت.
به نظر میآید که به ازای هر ۱۶ سالن ۲۵ تنی که ظرفیت تولید سالانه قارچ آن ۶۰۰ تن باشد، بایستی یک مدیر تولید متخصص تعریف کرد.
وظایف مدیر تولید:
۱- کنترل کیفیت کمپوست تحویلی
مدیر تولید باید از ابتدای کار ورود کمپوست و خاک پوششی به سالنها را برای تکتک پارتی ها (از جهت کیفیت و دما و …) و همه ورودی مواد اولیه را کنترل کند و هرگونه ایرادی را تشخیص داده و درصدد رفع آن باشد.
۲- برنامهریزی تولید
باید بر اساس حجم سالنها و برنامه فروش قارچ و سیستم کارگری خود و شرایط خاص آن واحد، برنامه خود را جهت خرید کمپوست به کارفرما ارائه دهد و طبق همین پارامترها برنامه خاکدهی و هوادهی سالنهای خود را پایهریزی و اجرایی کند.
جهت مدیریت بهتر سالنهای پرورش قارچ دکمه ای، ارائهی گزارشات منظم از وضعیت سالنها و کارکنان به کارفرما ضروری است، بهتر است این گزارشات را کتباً تهیه و به کارفرما تحویل دهند. دراینباره در مقاله های بعدی بیشتر صحبت خواهیم کرد.
۳- نظارت
مهمترین وظیفه مدیر تولید را باید نظارت دانست. کنترل روزانه مراحل رشد تکتک سالنها و ضمن اتخاذ تصمیم مناسب گزارش روزانه به مدیر کسب کار و پیشبینی هرگونه مشکلی در آینده و هر تغییری در کمیت و کیفیت محصول به واحد فروش اعلام گردد تا برنامهریزی صورت گیرد.
انجام امور کارگری و تولیدی بعد از مدتی ممکن است تکراری و کسالتبار شود و برای همین مدیر تولید نباید بههیچعنوان تمام امور نظارتی و کنترل خود را واگذار نماید. نباید روزمرگی امور کارگری و ساده انگاشتن امور باعث شود که آنها را واگذار کند چهبسا واگذاری تمام امور نظارتی اشتباه بزرگی است که ممکن است یک واحد از آن ناحیه ضربه سنگینی متحمل شود؛ برای جلوگیری از آن باید لایه نظارتی کارفرما بر عملکرد مدیر تولید با تهیه چک لیستهایی در نظر گرفته شود. درباره چک لیستهای مدیر تولید در مقاله های بعدی بیشتر صحبت خواهیم کرد.
۴- ارائه پروتکول های بهداشتی و کارگری و نظارت برانجام آن
از مهمترین ابعاد مدیریتی یک مدیر تولید، نظارت بر ارائه برنامههای بهداشتی سالنهای پرورش است. یکی از روشهای جلوگیری از شیوع آلودگیها در سالنها، بررسی سالنها و جلوگیری از گسترش آلودگی از یک سالن به سالنهای سالم دیگر است. معمولاً برخی از کارگران درزمینه ی رعایت بهداشت، پایبند به قوانین نیستند و با کمترین سهلانگاری امور بهداشتی را انجام نمیدهند یا ضروری نمیدانند، پس مدیر تولید باید با نظارت دائمی خود به این امور بپردازد و اجازه تمرد از برنامه را به پرسنل ندهد و در این مورد قاطع باشد. کوتاهی در این موارد میتواند خسارت زا باشد که مدیر تولید باید با رعایت اصول و اتخاذ تدابیر و مدیریت صحیح خود به کنترل آن بپردازد.
۵- پیشبینی و ارائه نیازهای آتی واحد
قبل از تمام شدن دورههای پرورش، مدیر تولید باید میزان نیازهای کمپوست و خاکپوششی و دیگر ملزومات را به کارفرما ارائه دهد. همچنین با اتمام نهادهها و دیگر موارد لازم وظیفهی مدیر تولید است که آن را به کارفرما اطلاع دهد باید برای مصرف تمام مواد اولیه و ملزومات، یک حداقل سفارش در نظر گرفته شود وقتی به آن عدد رسید از طریق انباردار یا مدیر تولید به کارفرما درخواست خرید و تأمین شود.
۶- کنترل و نظارت بر امور کارگری سالن ها
نظارت بر کار کارگران برای انجام بهتر و سریعتر کارها، جلوگیری از نزاع و گفتگو بین کارگران، کنترل نحوهی عملکرد کارگران، بررسی عملکرد کارگران تازه وارد مخصوصاً در بحث قارچ چینی که نیاز به نظارت شدید و مداوم میباشد، (برای اطلاع بیشتر میتوانید کتاب رایگان چگونه با قارچ چینی صحیح عملکرد خود را تا ۳۰ درصد افزایش دهیم؟ را دانلود و به دستورات کتاب عمل کنید) از وظایف مدیر تولید است.
۷- رفع اختلافات بین کارکنان واحد وایجاد نظم بین قسمت های مختلف
وجود ناهماهنگی و اختلافات بین کارکنان در سالنهای مختلف پرورش قارچ، امری طبیعی است، آنچه که اهمیت دارد این است که مدیر تولید اختلافات را شناسایی کرده و نظم و ارتباط کاری مؤثری بین پرسنل ایجاد کند.
۸- بررسی نیازهای تعمیرات
بررسی سازهها، تأسیسات، تجهیزات و وسایل اندازهگیری سالنهای پرورش جهت رسیدگی و در صورت لزوم تعمیر و یا جایگزینی آنها نیز از وظایف مدیر تولید است. باید یک چکلیست از نظارتهای لازم بر تجهیزات و سرویس تعمیر نگهداری (مثل سرویس بویلر ها، چیلرها، هواسازها، تجهیزات آبیاری، سیستم روشنایی و …) تهیه نماید و بر اساس آن بر اجرای آن نظارت نماید درصورتیکه واحد پرورش دارای واحد نت (نگهداری و تعمیرات) باشد بایستی آن را از واحد نت بخواهد.
۹- بررسی روزانه باردهی سالنها، مقایسه بین فلشها و روش انجام کار
از اهداف هر واحد پرورش قارچ دکمهای، بهبود عملکرد میباشد. مدیر تولید باید میزان باردهی سالنهای مختلف و باردهی فلش های مختلف را مقایسه کند و جهت بهبود عملکرد تدابیر لازم بیاندیشد.
۱۰- آموزش خود و گروه خود
از مهمترین راهکارهای بهبود در تولید قارچ و رسیدن به عملکرد بالا، آموزشهای نوین و بهروز مطابق با پیشرفتهای کشورهای برتر دنیا در این صنعت میباشد. بهتر است مدیر تولید نهتنها خودش را برای یادگیری روزانه آماده کند بلکه گروه کاری خود را نیز آموزش دهد. این آموزشها میتواند خرید دورههای آموزش پرورش قارچ، کتب، شرکت در همایشهای تخصصی داخلی و خارجی و یا بازدید از واحدهای موفق پرورش قارچ دکمهای باشد.
منبع: دیتا قارچ
بسیار عالی بود ممنون بابت مقاله پر محتواتون