۱۱ روش کاهش مصرف انرژی در سالن های پرورش قارچ دکمه‌ای

معمولاً استفاده از تجهیزات و وسایل پیشرفته در مزرعه‌ی پرورش قارچ دکمه­ ای، باعث افزایش کمیت و کیفیت تولید می‌شود و از طرفی تولید به‌صرفه‌تر خواهد شد و انرژی کمتری نیز مصرف خواهد شد. ولی گاهی یک روش ساده و ارزان هم بدون نیاز به تجهیزات پیشرفته می‌تواند مصرف انرژی را کاهش دهد.

برای کاهش مصرف انرژی در سالن‌های پرورش قارچ دکمه ­ای، در عین تولید بهتر و به‌صرفه، روش‌های زیادی وجود دارد که در این مقاله به بررسی این روش‌ها خواهیم پرداخت.

روش های کاهش مصرف انرژی در پرورش قارچ دکمه ای :

۱- استفاده از هوای خنک شب‌ها، برای کاهش دمای سالن­های پرورش قارچ یک روش ارزان و بدون صرف انرژی می‌باشد ولی برای طول روز استفاده از سیستم‌های خنک‌کننده مخصوصاً در فصول گرم سال ضروری است.

۲- دمای کمپوست به‌طور کاملاً منظم کنترل شود که افزایش دمای کمپوست نیازمند صرف انرژی بالایی برای خنک کردن سالن و در نهایت خنک کردن کمپوست می‌باشد. پس قبل از آن که دمای کمپوست افزایش یابد کنترل دمایی مرتباً صورت گیرد.

دماسنج در پرورش قارچ دکمه ای

۳- تبخیر در داخل سالن‌های پرورش قارچ دکمه‌ای، از عوامل مهم در رشد قارچ محسوب می‌شود. چه‌بسا اختلاف دمای بستر و محیط منجر به تبخیر شده و از طرفی ما برای خارج کردن این گرمای تبخیر از محیط باید هوادهی انجام دهیم که درنتیجه‌ی آن باز هم تبخیر بیشتر خواهد شد؛ بنابراین جهت حفظ و تعادل تبخیر از بسترها، متناسب با حجم سالن و حجم کمپوست در سالن اقدام به هوادهی و تأمین رطوبت موردنیاز کنیم و از هدر رفت انرژی جلوگیری کنیم.

۴- ازآنجایی‌که کمپوست هدایت گرمایی اندکی دارد یعنی دما در قسمت های مختلف آن خیلی دیر یکسان می‌شود، از کمپوست هایی که وزن بالایی دارند استفاده نکنید؛ زیرا در شرایطی که دمای کمپوست افزایش یابد سخت‌تر و دیرتر خنک می‌شود و برای خنک شدن آن نیاز به‌صرف انرژی بالایی دارد

۵- گاهی برای کاهش دما، اسپری کردن آب به در و دیوارها و شستن کف سالن­های پرورش قارچ، روش مؤثری خواهد بود ولی در حد بالا نمی‌توان هوا را توسط این روش خنک نمود.

۶- عایق‌بندی دیوارها امری بسیار مهم در کاهش مصرف انرژی می‌باشد. برخی از بلوک‌های سیمانی دو جداره استفاده می‌کنند. برخی از بلوکه ­های هبلکس (HEBELEX) که عایق حرارتی بسیار خوبی هستند، استفاده می‌کنند و مزیت آن این است که در ایران نیز تولید می‌شوند (شکل ۱). این بلوکه ها مانع انتقال حرارت از یک سالن به سالن دیگر می‌شوند. از دیگر روش‌های عایق‌بندی، استفاده از پانل‌های ساندویچی می‌باشد (شکل ۲). در حال حاضر این پانل­ها، دو طرفه و ورق رنگی آلومینیوم با صفحات گالوانیزه نیز می­باشد.

بلوکه های هبلکس

بلوکه های هبلکس

شکل ۱- بلوکه ­های هبلکس

پانل های ساندویچی

شکل ۲: پانل‌های ساندویچی

۷- در مناطق سردسیر بدون سیستم سرمایش با ورود هوای تازه می‌توان دما را کاهش داد.

۸- سفارش ساخت برای هواساز و فن به سطح زیر کشت هر سالن، آب‌وهوای منطقه و ارتفاع منطقه نسبت به سطح دریا بستگی دارد. استفاده از هواساز و فن متناسب با حجم سالن و سطح زیر کشت آن، در کاهش هزینه‌های انرژی بسیار مؤثر خواهد بود. فن­ های خیلی بزرگ­تر از حد نیاز هم مصرف انرژی بالایی دارند و هم با جریان بالای خود باعث خشکی مداوم بستر شده و خسارت­زا می­باشد.

۹- بررسی دریچه‌های خروجی به طور منظم، زیرا ممکن است به مرور زمان دریچه‌ها به‌خوبی باز نشوند و تخلیه هوای سالن با مشکل روبرو شود.

۱۰- در مناطق با اقلیم گرم و خشک می­توانید از خشکی هوا نهایت استفاده را ببرید؛ برای مثال وقتی دمای هوا ۴۲ درجه سانتی­گراد و رطوبت نسبی ۱۵ درصد است، می­توانید رطوبت نسبی هوای راهرو هواسازها را بدون استفاده از چیلر آب سرد (مثل عملکرد کولر آبی) با رطوبت ساز بالا برده که در اثر بالا رفتن رطوبت نسبی، دمای هوا کاهش می­یابد طبق جدول رطوبت اشباع دقیقاً میزان کاهش دما با افزایش رطوبت قابل محاسبه است و اگر مثلاً دما را به ۲۵ درجه سانتی­گراد برسانید، می­توانید بدون صرف انرژی زیاد دمای محیط را کاهش دهید تنها محدودیت شما در این باره مصرف آب است.

۱۱- اگر کنترل دما در فصل تابستان برایتان مشکل است و مخصوصاً دمای طبقات بالا را نمی‌توانید کنترل کنید بهتر است در فصول گرم سال، سالن‌های خود را پر نکنید همان‌طور که در ویدئوی نقش دما در سالن‌های پرورش قارچ دکمه ­ای ذکر شد، حفظ دمای بالای کمپوست خیلی بیشتر از دمای پایین اهمیت دارد و ممکن است خسارت­زا باشد.

منبع: دیتا قارچ

برچسب ها

نوشته های مشابه

‫23 نظرها

  1. سلام. خسته نباشید روز ۱۰ ورود کمپوست به سالن دمای محیط ۲۲-۲۳ دمای مغز کمپوست ۲۸-۳۰ هر کاری میکنم دما پایین نمیاد لطفا یه راه حل بگید سرمایشی هم یه کولر آبی ویه فن ۶۰در ۶۰ چون رشت هواش شرجیه کولر آبی زیاد هم کارایی نداره.میترسم تا موقع خاکدهی پایین نیاد

      1. سلام منم هم دقیقا همین مشکلو دارم دمای مغز کمپوست۲۷٫۲۸ ولی دمای سالن۲۱٫۲۲ هرکاری میکنم پایین نمیاد شما راهی پیشنهاد میکنید؟

        1. سلام کروی کیسه ها راببرید و آنهار شنگ کرده و و روی آنها روزنامه پهن کرده و روزنامه هار ا آبیاری کنید تا همیشه مرطوب باشند وقتی تهویه بحای سوراخ پلاستیک ها از روزنامه انجام شود سطح تماس تهویه بیشتر شده وب اعث می شود که میزان تهیوه از روزنامه ها بیشتر از پلاستیک (که پلاستیک مثل عایق می کند و اجازه تهویه درست را نمی دهد) اگر تخته کوبی بعد از شنگ کردن را به بعد از پایین اومدن دما موکول کنید بهتر است و گرنه میزان تخته کوبی را به مقدار کم انجام دهید تا کمپوست فشرده نشود و کار تهویه انجام شود.

  2. با سلام روز سوم شوک دهی هستم و دمای کمپوست ۱۹ شده اما پایین تر نمیاد که تا ۱۶ یا ۱۷ برسونمش. وسایل سرمایشی سالن هم کولر گازی پنجره ای, کولر آبی و یه فن هم وسط سالن هست.
    میشه راهنمایی بفرمایید چه کنم تا دما پایین بیاد. ممنون
    تاریخ: ۳۱/۰۳/۹۷

    1. سلام سجاد عزیز کولر گازی را کجا نصب کرده اید ایا قبل از ورودی هوا به سالن یا کولز آبی نصب شده یا داخل سالن؟
      دما هوای ورودی به کولر ابی چقدر هست؟
      بهتر هست که همان طور که در ویدئوی پرورش قارچ در تابستان گفتیم هوای ورودی به هواساز سالن(همان کولز ابی ) را شما خنک کنید و کولر گازی قبل از کولر ابی باشه یعنی اینکه هوای ورودی به کولر آبی را شما با کولر گازی سرد کنید کارایی بیشتر می شود. و کولر گازی در سالن رطوبت داخل سالن را میعان می کند.

  3. سلام دمای سالنم ۲۷دمای کمپوستهام چهار طبقه دمای بالا ۳۰دمای پایین ۱۹نمتونم کنترل کنم الان کمپوست طبقه اول عرق قهوه ای زده وکمپوست داره تغییر رنگ میده ولی پایین هیچ تغییرنکرده اگه دوستان کسی هست تلفن تماس بزلرن مشورت بگیرم گرگان امیدی

    1. دوست عزز مشخص هست که شما در طبقات مختلف دمای مختلف دارید که علتش غیر یکنواختی در سالن است و باید با سیرکوله کردن هوا در سالن هوا را به جریان دربیارید و ذما را یکنواخت کنید.

  4. سلام وقتتون بخیر
    بعد از چیدن قارچ و گذاشتن داخل سرد خانه وشوک دهی بعد از بسته بندی داخل بسته ها عرق مبکنن وباعث میشه رنگ قارچ تغییر کنه شما چه راهکاری پیشنهاد میکنید؟

  5. سلام ،میخوام برای اولین بار قارچ دکمه ای پرورش بدم و اگه موفق شدم میخوام اونو گسترش بدم ،و تهویه هوا ندارم ،میشه چند تا راهکار که به شرایط ما بخوره توصیه کنید ،هوا منطقه زندگی ما گرمه و اینکه محیط اولیه که برای کشت در نظر گرفتیم خیلی کوچیکه نمیشه از کولر استفاده کرد

    1. سلام
      جهت پرورش قارچ دکمه ای، مکان بیش از حد کوچک و یا بدون تهویه توصیه نمی شود و اصلاً توجیه ندارد. در صورتی که فضای شما خیلی کوچک است می توانید گانودرما پرورش دهید، ضمن آنکه قارچ گانودرما هم نیاز به تهویه دارد.
      موفق باشید.

  6. سلام آقای مهندس، میبخشی من در جایی که کار میکردم سالنهاش کاملا ایزوله بود یعنی دیوارها عایق کامل بودن، بعد آبیاری به مشکل کنترل رطوبت مواجه شدیم و لکه باکتری سالنها رو فرا گرفت. اگر در زمان کم ۲ ساعت خشک میکردیم روی سطح قارچها سوختگی محسوسی مشاهده میشد، اگر زمان بیشتری با دور اینورتور پایینتر میدادیم لکه باکتری بیشتر میشد.کولینگ و هیتینگ با همم استفاده کردیم تفاوت چندانی نداشت. مجبور شدیم دما رو برای کاهش گسترش لکه باکتری اعمال کنیکم و آبیاری کمتری انجام بدیم تا قارچها کمتر مبتلا بشن. ولی مشکل دیگه ای پیش اومد فلش ۲ ریز میومد. کارشناسای زیادی رو آوردیم ولی نتونستن کمکی بکنن. خواستم نظر شما رو بدونم

    1. سلام
      دوست عزیز مطمئناً جایی از کار ایراد دارد که نمی توان مسئله لکه باکتری را حل کرد …. لکه باکتری ربطی به عایق بودن سالن ندارد چه بسا سالن های جدید همگی عایق هستند.
      شما باید:
      حتماً بعد از آبیاری، با دور کم سطح قارچ ها را خشک کنید. (زمان، زیاد که باشد باعث سوختگی می شود)
      سرعت آبیاری زیاد نباشد زیرا باعث سوختگی می شود و این مورد را در دوره جامع پرورش قارچ (لینک زیر) کامل توضیح داده ایم
      دوره جامع عملی پرورش قارچ دکمه ای

      استفاده از کلر با دوز بالا باعث سوختگی می شود پیشنهاد می شود در مرحله نخودی اگر از آب کلر به میزان ۱۲ تا ۱۵ گرم در ۱۰۰۰ استفاده می کنید؛ در دفعه های بعد دوز را کمتر کنید.
      و در نهایت گردش هوا را کنترل کنید.

  7. سلام اگر تخته کوبی رو روز دوازدهم و خاک پوششی رو روز ۱۵ انجام بدیم و از روز ۲۳ شروع به کم کردن دما کنیم منظورم دمای محیط هستش برای شک دهی تا روز ۲۸ مشکلی نداره؟چون هر کسی یک چیزی میگه؟

    1. بسلام
      بله روشهای کشت و پرورش قارچ متفاوت است و شما باید روشی را بکار ببرید که قطعا نتیجه از آن حاصل شود.

  8. من فیلمی دیدم که روز دوم بعد از ورود کمپوست نایلون روی کمپوست رو باز کرد و تمام کمپوست رو زیرو رو کرد و بعد تخته کوبی انجام داد این کار درسته..اگر درست هستش میشه بگید مراحل بعدیش به چه روزایی میره؟

  9. ایا نیاز به بذر پاشی هستش بر روی کمپوستها….منظورم بذر قارچ هستش..یا اینکه در خود کمپوستهای خریداری شده این کار انجام شده؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن