مزایای خاک پوششی قارچ دکمه ای چیست؟

خاک پوششی قارچ دکمه ای یکی از اساسی ترین و مهم ترین، اجزای مورد نیاز برای پرورش قارچ دکمه ای است؛ زیرا اسپان قارچ، پس از رشد در میسیلیوم، ادامه رشد خود را در خاک انجام می دهد و خاک علاوه بر اینکه تکیه گاه قارچ برای ادامه رشد است، نقش تامین کننده موادغذایی برای قارچ را نیز دارد. در این مقاله به مزایای خاک پوششی قارچ دکمه ای و اهمیت آن برای قارچ می پردازیم.

تعریف خاک پوششی قارچ دکمه ای

بستر غذايي قارچ دكمه اي از دو لايه عمودي تشكيل شده اسـت، لايه اول كمپوست و لايـه دوم و فوقانی خـاك پوششـي مي باشد خاک پوششی یکی از مهم ترین فرآیندهای پرورش قارچ یعنی تکمیل فاز زایشی می باشد زیرا رشد زایشی و میوه دهی قارچ دکمه ای در خاک پوششی انجام می شود. یکی از شرایط لازم جهت شکل گیری اندام باردهی قارچ، وجود نوعی باکتری خاص است به نام (Pseudonionasسودوموناس در خاک پوششی قارچ دکمه ای است.

خاک پوششی

اهمیت خاک پوششی قارچ دکمه ای

وقتی پرورش دهندگان قارچ از مشکلاتشان سخن می گویند موضوعات مورد بحث معمولاً کمپوست، بذر یا دمای محیط است. برای مثال قارچ ها به خوبی رشد نمی کنند یا در برداشت دوم قارچ ها بسیار کوچک شده و یا علائمی از تغییر رنگ در آنها دیده می شود. در بیشتر موارد به بذر و کمپوست توجه بیشتری شده و از خاک پوششی غفلت می شود. از آنجا که خاک پوششی در بالا بردن تولید در واحد سطح و کیفیت نقش مهمی دارد، غفلت از آن هدر دادن فرصت است. در بسیاری از موارد اگر خاک پوششی به خوبی انتخاب شود، کمپوست بسیار حاصلخیزتر می شود. نوع خاک پوششی نیز در اندازه قارچ ها تاثیر گذار است و تاثیر عمده ای در رشد و قیمت تمام شده دارد. کیفیت و ترکیب مناسب و درست خاک پوششی در سلامت و کیفیت قارچ و همچنین اقتصاد و تجارت پرورش قارچ بسیار مهم و حیاتی است.

همه از عملکرد کمپوست، تهیه رطوبت و مواد مغذی برای قارچ ها و تقویت آن ها اطلاع دارند. خاک پوششی نباید هیچ ماده مغذی داشته باشد. همه مواد مغذی باید از کمپوست تامین شوند. خاک پوششی حفظ و نگهداری رطوبت و گازهای کمپوست را که مورد نیاز قارچ هاست بیمه و رطوبت مورد نیاز را طی تبخیر تامین می کند و باعث می شود تا دمای کمپوست بهتر تعدیل شود. همچنین خاک پوششی مانند بافر برای رشد قارچ ها عمل می کند. این بافر باید ظرفیت زیادی حدود دو لیتر آب مورد نیاز برای تهیه یک کیلوگرم قارچ را داشته باشد که یک لیتر آن جذب شده و یک لیتر دیگر برای تبخیر لازم است. برای تولید ۱۴ کیلوگرم قارچ، در متر مربع به اندازه ۲۵-۲۸ لیتر آب جهت رشد مورد نیاز است. در برداشت اول، بخش عمده ای از سطح بستر، کمپوست و خاک پوششی است. برداشت های دوم و سوم را عموماً از کمپوست می گیرند تا خاک پوششی. در این برداشت ها، برای آب رسانی، خاک پوششی مرطوب مورد نیاز است. بنابراین حفظ و نگهداری رطوبت توسط خاک پوششی ضروری است.

خاک پوششی

خاک پوششی لایه محافظی برای کمپوست تشکیل می دهد و به کمپوست کمک می کند تا رطوبتش را حفظ و از آن در مقابل بیماری ها محافظت کند. این نشان می دهد که خاک پوششی واقعی باید تمیز و عاری از بیماری باشد. اگر خاک پوششی توسط تهیه کنندگان قابل اطمینان تامین شود، در این زمینه مشکلی پیش نمی آید اما این به آن معنی نیست که خاک پوششی هنگام استفاده همیشه عاری از بیماری باشد.

اگر خاک پوششی به مدت طولانی در مزرعه یا محیطی بیمار تهیه شود، می تواند بذرها را به صورت گسترده ای آلوده کند و پس از مدتی نتایج مصیبت باری در بر داشته باشد.

تاثیر خاک پوششی بر قارچ ها

همانطور که گفته شد، نوع خاک پوششی تاثیر زیادی در وزن، اندازه و چگونگی گسترش قارچ در بستر دارد. می توان به سادگی گفت هرچه ساختار خاک پوششی سنگین تر باشد، قارچ های سنگین تری خواهیم داشت.

در خاک پوششی سنگین از تعداد قارچ ها کاسته می شود. وقتی رشد میسیلیوم در خاک پوششی سنگین کم شود، رشد آن ضخیم تر و بزرگ تر می شود. در این نوع خاک پوششی، رشد به گونه ای است که خاک به طور کامل با میسلیوم کلونیزه نمی شود بنابراین با سرعت کمتری خشک می شود. از آنجایی که میزان میسیلیوم کمتر است، ته سنجاق های کوچک (اندام های زایشی) کمتری شکل می گیرد. وقتی میسیلیوم در بستری با ساختار پوششی نامناسب موجود باشد، اندام های زایشی به میزان کافی رشد نمی کنند.

برای انتخاب خاک پوششی باید موارد زیر مورد توجه قرار گیرد:

  • قارچ را چه اندازه ای می توانم برداشت کنم؟
  • در هر مترمربع چه مقدار قارچ می توانم برداشت کنم؟
  • در برداشت اول، خاک پوششی چه میزان باید پخش شود؟
  • آیا دستگاه تنظیم دما و رطوبت سالن، به درستی عمل می کند تا تبخیر مداوم انجام شود؟
  • چه نوع خاک پوششی با شرایط سالن و ماشین آلات آن متناسب است؟

یک عامل مهم در خاک پوششی، یکنواختی ساختار و منبع ثابت آن است. خاک پوششی ناهمگن، کاملآً غیرقابل قبول است. در سال های اخیر، ساختار خاک پوششی به طور چشمگیری اهمیت یافته است. برای قارچ هایی با کیفیت خوب، تبخیر مداوم و یکنواخت ضروری است و این تنها در صورتی امکان پذیر است که خاک پوششی به اندازه کافی الیاف بلند داشته باشد. این الیاف خلل و فرج خاک پوششی را حتی بعد از آبیاری سنگین حفظ می کنند. آب دهی زیاد برای افزایش عملکرد ضروری است.

اهمیت خاک پوششی

متاسفانه ناهمگنی ساختار خاک پوششی نقطه ضعف بیشتر انواع خاک های تولید شده در ایران است. برای ساخت خاک پوششی از کود گیاهی (هوموس) سیاه سبک، کود گیاهی (هوموس) روشن و یا هوموس سطحی زمین نباید استفاده کرد.

الیاف آسیب دیده نمی توانند اب زیادی جذب کنند و به سرعت خشک می شوند. نتیجه آن که خاک پوششی به سرعت آب را جذب می کند، اما به همان سرعت آب را از دست می دهد. ساختار خاک پوششی خیلی نرم نیز مناسب نیست. خاک پوششی با ساختار خیلی نرم، سطحی بسیار صاف بدون هیچ فاصله و شکافی می سازد. این به آن معنی است که رشد و گسترش مناسب روی خاک پوششی نرم و صاف مشکل تر است و در نتیجه، کیفیت قارچ ها و تعداد دفعات برداشت کاهش و هزینه برداشت افزایش خواهد یافت. این حالت معمولاً در سومین دوره برداشت رخ می دهد.

خاک پوششی و آبیاری

در زمان خاکدهی، پرورش دهندگان قارچ باید تصمیم بگیرند که چه نوع خاک پوششی برای پرورش مناسب و بهترین انتخاب است و در حال حاضر چه قارچی از نظر کیفیت و اندازه مورد تقاضای بازار است. اگر قارچ های بزرگ (۵۰-۶۰ میلی متر) مدنظر باشند، خاک پوششی سنگین تر بهترین گزینه است. اگر تقاضای بازار قارچ های کوچک تر (۳۰-۴۰ میلی متر) باشد، پرورش دهندگان قارچ می توانند از خاک پوششی کمی نرم تر استفاده کنند. به خاطر داشته باشید که اگر این کار به صورت مکانیکی انجام شود، ساختار آن در طی پوشش نرم تر خواهد شد، پوشش دستی خاک برای ساختار آن بهتر است، اما این روش برای خاک پوششی سنگین مشکل است.

درست بعد از پوشش پرورش دهندگان می توانند خاک پوششی را به صورت اسپری، آبیاری کنند تا رطوبت آن به سطح مناسب برسد. منتظر نمانید تا میسیلیوم کمپوست به داخل خاک پوششی نفوذ کند، در غیر اینصورت این خطر وجود دارد که یک لایه نازک از میسیلیوم خاکستری، در لایه های پایینی خاک پوششی شکل بگیرد که می تواند بعداً مشکل ساز شود. می توانید در روز اول (روز پوشش) آبیاری به صورت اسپری را تا زمانی که به کمپوست برسد، به تاخیر بیاندازد. معمولآً بهتر است اسپری را تا اندازه ای که کمپوست خشک بماند ادامه دهید تا جریان آب به داخل کمپوست نفوذ کند. اگرچه این امر تنها با کمپوست فاز سه ممکن است که رطوبت آن بیشتر از ۶۵% نیست. عمل لقاح در بلوک های اتاق های رشد معمولاً در رطوبت ۶۵-۶۷ درصد اتفاق می افتد. این بدین معنی است که آبرسانی مازاد به کمپوست از طریق خاک پوششی ضرورتی ندارد. اگر کمپوست به طور متوسط تلقیح شود، آن وقت باید احتیاط کرد. این نوع کمپوست می تواند آب را جذب کند و این امر نباید اتفاق بیفتد. در روز دوم با احتیاط بیشتری آبیاری انجام می شود و بعد از آن میسیلیوم شانس بهبودی دارد. از روز سوم می توانید آبیاری به صورت اسپری را دوباره شروع کنید، اما مقدار آن را کاهش دهید تا میزان میسیلیوم هدر رفته کاهش یابد. بدین معنی که خاک پوششی از ابتدا رطوبت مناسب دارد. در روزهای آخر، آبیاری تنها به میزانی لازم است تا رطوبتی که از طریق تبخیر از دست رفته را جایگزین کند.

آبیاری

در هنگام آبیاری مراقب باشید که آبیاری را با فشار مناسب انجام دهید. فشار بیش از حد ذرات نرمم گیاهی (هوموس) خاک پوششی را به بیرون می ریزد و یک لایه سله بسته و رسوبی در قسمت بالای خاک پوششی ایجاد می کند. بعدها این باعث ایجاد مشکلاتی در ته سنجاق گرد (پین هدینگ) و رشد قارچ می شود.

نتیجه گیری

افزایش رقابت و قیمت پایین قارچ ها باعث می شود کیفیت خاک پوششی کمتر در نظر گرفته شود و این عاملی بازدارنده برای رسیدن به محصول خوب است. یکی از بحث هایی که اغلب شنیده می شود این است که در ایران خاک پوششی بسیار گران است اما این را به یاد داشته باشید که خاک پوششی خوب، محصول با کیفیت بهتر و برداشت بیشتری می دهد، پس منطقی است که خاک پوششی خوب کمی گران تر باشد. برای بسیاری از پرورش دهندگان قارچ زمان آن است که این جنبه از کارشان را به صورت جدی بازنگری کنند. در غیر اینصورت بسیاری از مزارع پرورش قارچ، شانس اصلاح و افزایش سود را از دست می دهند.

برچسب ها

نوشته های مشابه

‫34 نظرها

      1. با سلام بعد از یک دور برداشت متاسفانه سالن من دچار مایکاگن شده .مقدار یک لیوان فرمالین در رطوبت ساز ریختیم و قسمت الوده رو با نمک و اهک و پلاستیک پوشاندیم.الان در کل سالن پین ها در حال مردن هستن ادامسی شدن و قارچ سفید ما کرم رنگ شده .

        1. سلام وقت بخیر خدمت جناب مهندس
          من به تازگی فکرپرورش قارچ به سرم زده و میخواستم بدونم واقعا میتونم با تهیه اموزش صفر تا صدی واقعا به نتیجه برسم؟
          و اینکه سالنی ک دارم تمام سرامیک هستش. ایرادی داره؟

        2. سلام چقدر هزینه لازمه تا بتونم یک سالن متوسط پرورش قارچ برپا کنم. به عبارتی هزینه ابزار لازم برای این کار چقدره. مهندس عزیز شما برای من چه پیشنهادی برای در موفقیت در این کاردارید. ممنون میشم راهنمایی کنید

          1. سلام
            دوست عزیز برای تخمین هزینه ها باید زمان مشاوره تلفنی رزرو کنید تخمین هزینه ها متناسب با ابعاد سالن شما انجام می گیرد.

    1. با سلام
      لطفا شماره تماس جهت خرید خاک پوششی مرغوب و قابل اطمینان ارسال بفرمایید . با تشکر

    1. دوست عزیز سلام
      دمای کمپو ست در زمان خاکدهی، در محدوده ۲۴-۲۵ درجه سانتیگراد، رطوبت %۹۱ و Co2 بیشتر از ppm 5000 باشد.
      در دوره جامع پرورش قارچ دکمه ای در لینک زیر، نکاتی که قبل از خاکدهی باید بدانید، نحوه خاکدهی، رافلینگ و ککینگ در پرورش قارچ دکمه ای، مقایسه ککینگ و رافلینگ، آبیاری در مرحله خاکدهی و تمامی موارد به صورتی عملی و ویدئویی گفته شده است:
      دوره جامع عملی پرورش قارچ دکمه ای

  1. سلام خسته نباشید
    یک سوال داشتم چگونه بذر رو باید بکاریم؟!؟
    ممنون میشم جواب بدید

    1. دوست عزیز سلام
      کشت بذر قارچ دکمه ای نیاز به تجهیزات و آزمایشگاه بذر دارد؛ شما بذر را به همراه کمپوست آماده بخرید.

      1. خیلی ممنون از راهنماییتون
        از کجاباید تهیه کنیم کمپوست رو
        قارچ رو تهیه کردم
        بعد میخوام کشت داخل سبد کنم

          1. سلام
            بله معمولا خاک و کمپوست قارچ را پس از تغییراتی، به نهاده های کشاورزی تبدیل میکنند.

  2. درودجناب مهندس محبت کنید مقدارنورلازم برای پرورش قارچ رابفرماییدمن یک اتاق ۳*۴مترراکه یک پنجره کوچک دارد درنظر گرفته ام ایانوران جواب میدهدباتشکر

    1. سلام
      برای پرورش قارچ گانودرما نیاز به مقدار مشخصی نور، می باشد ولی برای پرورش قارچ دکمه ای فقط برای کار کردن کارگر نیاز به نور است و خود قارچ دکمه ای نیاز به نور ندارد.
      موفق باشید.

  3. سلام من ی چندروزی قهوه گانادرما وجوانه گندم رو استفاده کردم ولی چندروز پیش دوتا دستم از آرنج تا سر انگشتان دستم درد شدیدی گرفت میتونه از این باشد ناگفته نمونه با مصرفس قندم خوبه .با تشکر

  4. با سلام خدمت شما جناب مهندس ، خواستم بپرسم برای شروع میتونم قارچ دکمه ای رو تو سالنی که دیوار گلی داره پرورش بدم

    1. سلام
      رطوبت سالن شما تا ۹۵درصد خواهد بود … مسلما رطوبت بالا باعث آسیب به دیوارهای گلی می شود.

  5. سلام بسته کامل اموزشی. پرورش قارچ دکمه ای با۵۰٪تخفیف رو میخواستم ممنون میشم ازتون راهنمایی کنید

    1. دوست عزیز
      سلام
      فعلا تخفیف نداریم چراکه افزایش قیمت روی محصولات نداشته ایم ولی در صورتی که آبدیت جدید روی محصول داشته باشیم، افزایش قیمت داریم اما برای کاربرانی که قبلا بسته های آموزشی را تهیه کرده اند، آبدیت ها به صورت رایگان در دسترس قرار میگیرد.

  6. سلام وعرض ادب خدمت مهندس الماسی بزرگوار
    از راهنمایی های جنابعالی بهره‌مند شدیم از خداوند بزرگ برای شما آرزوی موفقیت و سربلندی روز افزون خواهانیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن