آیا قارچ های پرورشی هم سمی هستند؟

متاسفانه به علت های بارش های شدید در سال ۱۳۹۷ در استان های غرب و شمال غربی، برخی گونه های سمی قارچ رشد عجیبی داشته اند که در نتیجه آن تعدادی از هموطنان در استان های کرمانشاه، کردستان، آذربایجان غربی و شرقی، ایلام و کهگیلویه به دلیل نداشتن آگاهی و شباهت زیاد این قارچ های سمی به قارچ پرورشی و خوراکی، اقدام به مصرف و چیدن این قارچ های سمی کرده که منجر به مسمومیت و در نهایت فوت آنها گردید.

مسمومیت قارچ سمی

این موضوع سبب شد تا تولیدکنندگان قارچ پرورشی زیان و خسارت سنگینی را متحمل شوند در حالی که مسمومیت و فوت این افراد هیچ ارتباطی به تولیدات قارچ پرورشی و خوراکی ندارد. از طرفی نمی توان از فواید بیشمار قارچ های خوراکی چشم پوشی کنیم؛ ارزش غذایی قارچ پرورشی خوراکی بسیار زیاد است؛ تنظیم کننده قند و چربی خون است و سرشار از آهن (برای محافظت از سیستم عصبی بدن)، فسفر، ریبوفلایوین (جهت سلامت پوست و چشم) و خون ساز است.

واقعیت مسمومیت قارچ های فله ای در فضای مجازی چه بود؟

قارچ های خوراکی از ۱۰۰ سال پیش تاکنون به عنوان ماده غذایی استفاده می شده و هیچ مشکلی تا به حال از لحاظ مسمومیت نداشته اند. اخیراً دیده شد در فضای مجازی مطرح شده بود که قارچ های فله ای سبب بروز مسمومیت در بین مصرف کنندگان شده است، که این موضوع به هیچ عنوان صحت ندارد و آنچه که سبب بروز این اتفاقات شده، قارچ های وحشی بوده که به صورت فله ای در گذرگاه ها و حتی کنار خیابان ها عرضه و فروخته می شده است و در مطبوعات و صدا و سیما به این نکته اشاره نمی شد که این قارچ ها سمی بوده اند و قارچ های پرورشی نبوده اند.

نتیجه آزمایشات قارچ های سمی چه چیزی را نمایان کرد؟

پس از مسمومیت و موارد فوتی ناشی از مصرف قارچ، نمونه های قارچ های مصرف شده در مناطق مختلف کشور مورد آزمایش و بررسی قرار گرفت؛ نمونه های قارچ هایی که سبب مسمومیت و فوت شده اند از استان های کرمانشاه تا کهگیلویه و بویراحمد جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفت که در نتیجه آن سه نمونه از قارچ ها به عنوان قارچ سمی و کشنده شناسایی و معرفی شد. یکی از این قارچ ها با نام Lepiota brunneoincarnata (لپیوتا برونیون اینکارناتا) عامل مرگ و میر و مسمومیت بوده است. این قارچ، پس از چندین سال بارندگی های شدید در عرصه های طبیعی رویش وسیعی داشته است و بدلیل شباهت بسیار زیاد به قارچ های غیرسمی و قارچ پرورشی، افراد به شدت مسموم شده اند و به علت ناآشنا بودن مراکز درمانی با روش های درمان موثر برای مقابله با این گونه مسمومیت ها، جان خود را از دست دادند.

lepiota-brunneoincarnata

آیا قارچ های پرورشی هم سمی هستند؟

قارچ هایی که در مراکز فروش عرضه می شوند قارچ های خوراکی است و در بسترهای کاملاً استریل با شرایط بهداشتی خاص و با نظارت وزارت بهداشت و جهاد کشاورزی تولید و عرضه می شوند. قارچ پرورشی هرگز سبب مسمومیت و بیماری نمی شوند و با قارچ های سمی و وحشی کاملاً متفاوت است.

قارچ های خوراکی را بلافاصله پس از برداشت می توان مصرف کرد و جای هیچ گونه نگرانی از این بابت وجود ندارد. هم اکنون ۱۵۰ هزار تن قارچ خوراکی دکمه ای در کشور تولید می شود که بخشی از این قارچ های تولیدی به بازارهای صادراتی نیز راه پیدا کرده اند و زمانی که این مقدار قارچ خوراکی سالم در سالن های پرورش قارچ کشور، تولید می شود چه نیازی به استفاده از قارچ های وحشی و طبیعی وجود دارد.

کشور ایران جز ۱۰ کشور تولیدکننده قارچ خوراکی در جهان است و از آنجایی که سرانه مصرف قارچ خوراکی در کشور ایران ۱ تا ۱/۲ کیلوگرم و در جهان این عدد ۴ تا ۵ کیلوگرم می باشد، نشان دهنده نبود فرهنگ مصرف قارچ در ایران است.؛ بنابراین چطور برخی از افراد قارچ های وحشی که هیچ ضمانتی برای سلامت آنها وجود ندارد را مصرف می کنند و این به آگاهی و تدبیر خود شهروندان وابسته است و افراد خود در صورت داشتن آگاهی لازم، نباید قارچ های وحشی و طبیعی را مصرف کنند.

قارچ های واحدهای تولیدی هیچ مشکلی ندارند و کاملاً سالم و مطمئن هستند و در حالی که بیش از ۱۵۰ هزار تن تولید در کشور داریم هیچ ضرورتی ندارد که از قارچ های وحشی و خودرو برای تامین منابع غذایی استفاده کنیم.

قارچ پرورشی

تولید و تهیه قارچ های خوراکی فقط در مکان های معتبر و بسته بندی ها با برچسب های معتبر مورد تایید است در غیراینصورت از چیدن، خرید و مصرف قارچ هایی که ناشناخته است و دست فروشان در خیابان ها و گذرگاه ها آن را عرضه می کنند جداً خودداری شود. همچنین مدیر کل امور گلخانه، گل و گیاه زینتی و قارچ خوراکی وزارت جهاد کشاورزی افزود؛ با نصب برچسب های هولوگرام دار بسته بندی های فله ای قارچ های خوراکی نیز از دیگر قارچ های فله ای متمایز می شود. هم چنین از شهروندان درخواست می شود از چیدن و مصرف قارچ های موجود در عرصه های طبیعی جدا خودداری شود.

روش تشخیص قارچ های سمی از غیرسمی چیست؟

گاهی گفته می شود برای تشخیص قارچ های سمی آن ها را در شیر بجوشانید یا اینکه اگر قارچی بر روی چوب رشد کند، سمی نیست؛ این گفته ها، از نظر علمی قابل اعتماد و تایید نیست، بنابراین این روش ها، روش های مناسبی برای چیدن و مصرف قارچ های وحشی نیست. هیچ روشی برای تشخیص قارچ های سمی از قارچ پرورشی و خوراکی وجود ندارد و تنها راه تشخیص آن در آزمایشگاه و توسط یک قارچ شناس متخصص می باشد و بنابراین در طبیعت به هیچ وجه راه تشخیص قارچ سمی از غیر سمی وجود ندارد.

ازمایشگاه قارچ شناسی

 قارچ هایی که در سالن های کشور تولید و عرضه می شوند؛ قارچ پرورشی هستند که هیچ ارتباطی با قارچ های سمی ندارند و این قارچ ها هرگز سمی نخواهند شد؛ بنابراین از سلامت کامل برخوردارند و موجبات مسمومیت را فراهم نمی کنند.

برچسب ها

نوشته های مشابه

یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن