قارچ هریسیوم
قارچ هریسیوم
قارچ هریسیوم با نام علمی Hericium erinaceus یکی از انواع قارچ های دارویی جنگلی است که بومی شمال آمریکا، اروپا و آسیا می باشد. این قارچ به اسامی مختلفی در نقاط مختلف دنیا شناخته می شود که از جمله می توان به قارچ یال شیر، قارچ ریش پیرمرد، قارچ جوجه تیغی ریشو و یا قارچ پام پام (Pom Pom) اشاره نمود.
این قارچ یکی از معروف ترین قارچ های کشور چین است و جالبا است بدانید که این قارچ به حدی خوشمزه و دارای ارزش دارویی است که در کشور چین، در کتب مرجع از آن یاد شده است. این قارچ به طور طبیعی، در اعماق جنگل ها و بر روی تنه درختان پوسیده رشد می کند و در ایران نیز در فصل بهار و پاییز می توان آن را در جنگل های شمال یافت نمود.
خصوصیات گیاه شناسی
همه ما زماین که صحبت از قارچ می شود، یک تصویر از پیش فرض شده را در ذهن خود تجسم می کنیم به همین دلیل شاید اگر روزی قارچ هریسیوم را در طبیعت ببینیم، به نظرمان این گیاه جر گروه قارچ ها به حساب نیاید زیرا ظاهری کاملا متفاوت دارد. از نظر خصوصیات ظاهری این قارچ می توان این گونه بیان نمود که:
– این قارچ مانند ریش سفید رنگ است و به صورت توده ای از ریسه هایی سفید رنگ، آویزان می شود به گونه ای که ارتفاع آن بین ۳۰-۵ سانتی متر متفاوت است.
– ویژگی دیگر این قارچ، برجستگی های سوزن مانندی است که به اندازه ۶-۳ سانتی متر بر روی قارچ وجود دارد که اسپورها بر روی این دندانه ها قرار می گیرد.
– این قارچ در ابتدای تشکیل، سفید رنگ است ولی همچنان که سن آن زیاد می شود رنگ آن کم کم تغییر کرده و کمی به زردی تمایل پیدا می کند.
خواص دارویی قارچ هریسیوم
این قارچ یکی از قارچ های مهم دارویی است که در چین ارزش فوق العاده زیادی دارد به همین دلیل امروزه متخصصین کشت قارچ، به دنبال کشت این قارچ هستند. خواص این قارچ عبارتند از:
– این قارچ عملکردهای شناختی مغز را بهبود می بخشد.
– سبب بازسازی عصب ها شده، مجدداً ملین سازی می کند و در نهایت سبب افزایش فاکتورهای رشد عصبی می گردد.
– قارچ هریسیوم به دلیل داشتن پلی ساکاریدهای بتاگلوکان، عملکرد دستگاه گوارشی را بهبود بخشیده و سبب بر طرف شدن التهاب معده می گردد.
– این قارچ و حتی عصاره آن، به درمان زخم معده کمک می کند. همان گونه که می دانید زخم معده در اثر یک نوع باکتری ایجاد می شود. تحقیقات نشان داده است که قارچ هریسیوم، خاصیت آنتی باکتریایی قوی دارد.
– افراد مبتلا به دیابت می توانند از این قارچ استفاده کنند زیرا سبب کاهش قند خون می گردد و عطش بیش از حد را که افرادی دیابتی به آن دچار هستند را باز می دارد.
– این قارچ میزان کلسترول خون را تنظیم می کند بنابراین افراد مبتلا به کلسترول بالای خون از عصاره این قارچ در رژیم غذایی خود استفاده می کنند.
– پوست را سالم و جوان نگه می دارد و به دلیل داشتن آنزیم های آنتی اکسیدان، در برابر پیری، همانند یک سد دفاعی عمل می کند.
– سیستم ایمنی بدن را تقویت نموده و عملکرد آن را افزایش می دهد. زیرا این قارچ حاوی مواد آنتی اکسیدان، بتاگلوکان و… است که سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می شود. این ترکیبات همچنین ورم مربوط به درد مفاصل را کاهش می دهند.
– این قارچ، تحت عنوان “قارچ هوشمند طبیعت” شناخته شده است زیرا تاثیر بسیار قوی بر روی حافظه و عملکرد مغز دارد.
– یکی از مهم ترین خواص این قارچ این است که از آن به عنوان یک ماده طبیعی ضد افسردگی یاد شده است. یان قارچ حاوی موادی است که اضطراب را رفع نموده و به درمان افسرده کمک می کند.
– قارچ هریسیوم همچنین خاصیت سم زدایی دارد که منجر می شود مواد سمی موجود در بدن به راحتی دفع شوند.
– گزارش شده است که راهبان بودایی قبل از انجام مدیتیشن خود، چای قارچ هریسیوم را مصرف می کنند تا میزان قدرت خود را افزایش دهند.
– افراد مسن به دلیل افزایش سن، دچار اختلالات شناختی می شوند. در یکی از مطالعاتی که بر روی افراد مسن صورت گرفته است به گروهی از افراد توصیه شد که به جای مصرف دارو، به مدت ۱۶ روز و هر روز ۳ بار، ۲۵۰ میلی گرم از پودر قارچ هریسیوم را مصرف کنند. مشخص شد که در گروهی که این پودر را مصرف کرده اند، بدون اینکه دچار عوارض جانبی شوند، به طور قابل ملاحظه ای عملکرد شناختی مغز بهبود یافته است و همین آزمایش باعث شد که دانشمندان به بررسی خواص این قارچ در جلوگیری از زوال مغز بپردازند.
منبع: دیتا قارچ
خیلی جالی بود ممنون
چجوری پرورش بدیم؟
سلام
این قارچ ها معمولاً در طبیعت یافت می شوند و روش پرورش آن هنوز در ایران شناخته شده نیست.
موفق باشید.
سلام، میشه چند تا کتاب یا رفرنس در زمینه قارچهای دارویی معرفی کنید؟
سلام
کتاب قارچ های دارویی ایران از دکتر محمدرضا آصف
و کتاب خارجی Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms
موفق باشید.
سلام و درود این قارچ ، از نظر ظاهری قارچ مشابه داره ؟ و اینکه آیا نمونه وحشیاین قارچ قابل استفاده است ؟
دوست عزیز سلام
چه بسا قارچ های سمی کاملاً مشابه با قارچ های خوراکی در طبیعت وجود دارد به همین دلیل توصیه نمی کنیم انواع وحشی موجود در طبیعت را مصرف کنید.
موفق باشید.
سلام این قارچ قابل پرورش هست؟
تاکنون کسی پرورش داده؟
سلام و درود خدمت شما. قارچ یال شیر تازه و خشک شده برای فروش دارم.کسی خریدار هست؟
سلام اگر پودر نشده دارین خریدارم
والا