پرورش قارچ- پرورش قارچ را چگونه انجام دهیم؟ قسمت اول

پرورش قارچ- راه اندازی سالن پرورش قارچ 

در پرورش قارچ آگاهی از نکات مهم در راه اندازی سالن های پرورش قارچ جهت ایجاد محیطی مطلوب برای رشد و پرورش قارچ امری ضروری است. مهم ترین بحث در زمینه ساخت سالن پرورش قارچ، طراحی مناسب است. در ساخت یک سالن پرورش و یا حتی تغییر کاربری جهت پرورش قارچ باید یک طراحی برای سالن در نظر گرفته شود. در طراحی باید به نکات زیر توجه نمود:

۱- ابعاد سالن پرورش قارچ

قانون مشخصی برای ابعاد سالن وجود ندارد و ابعاد سالن پرورش قارچ معمولاً سلیقه ای اعمال می شود ولی در یک حالت استاندارد، عرض سالن ۶ متر و طول آن ۲۵ تا ۳۰ متر گرفته شود ولی به طور کلی هر چه تعداد سالن ها بیشتر و حجم کم تر شود؛ برنامه تولید، کارگری و فروش با سهولت بیشتری انجام می گیرد. مثلاً یک سالن ۶۰ تنی بهتر است به ۴ سالن ۱۵ تنی یا ۳ سالن ۲۰ تنی تقسیم شود.

معمولاً سالن های پرورش قارچ را مستطیلی شکل و با عرض ۶ متر و طول ۱۰ تا ۲۵ متر در نظر  می گیرند که طول سالن می تواند متفاوت باشد و متناسب با طول و عرض سالن قفسه بندی و طراحی سالن انجام خواهد گرفت.

۲- جنس دیوارها و کف سالن

بهتر است جنس دیوار و کف سالن صاف باشد زیرا وجود خلل و فرج منجر به تجمع و شیوع آفات و بیماری ها خواهد شد و شستشوی سالن را مشکل می کند. کف سازی باید به خوبی انجام شود زیرا بار قفسه ها بر کف سالن اعمال می شود اگر جنس کف سالن های پرورش قارچ موزاییک-سیمانی باشد به شرطی که زیرسازی به خوبی انجام شده باشد، ایرادی نخواهد داشت.

بدلیل رطوبت بالا در مراحل پرورش قارچ، دیوارهای گچی برای سالن ها مناسب نیست و اگر مجبور به استفاده از دیوراهای گچی شدیم، باید سطح دیوار با یک لایه پلاستیک ضخیم پوشانده شود. گاهی برخی از افراد تا سقف را سرامیک می کنند و از سرامیک های ارزان قیمت استفاده می کنند زیرا هزینه بالایی ندارد و برای شستشوی پایان هر دوره مناسب است.

کف سالن باید یک شیب ۱% به طرف وسط و یک شیب از طرف درب ورودی به سمت درب خروجی داده شود تا در زمان شستشو ضایعات سریع تر و راحت تر از سالن تخلیه شوند.

۳- ارتفاع سالن 

ارتفاع سالن پرورش قارچ می تواند ۵-۶ متر درنظر گرفته شود و تأثیری در میزان باردهی سالن نخواهد داشت.

۴- درب های سالن پرورش

باید دو درب برای هر سالن پرورش در نظر گرفته شود؛ درب داخل برای ورود افراد و مواد و تجهیزات و درب خارجی جهت خروج و تخلیه کمپوست از سالن ها

در قسمت بعدی پرورش قارچ را چگونه انجام دهیم درباره ویزگی های سالن های پرورش قارچ صحبت می شود.

 

 

مدت زمان: ۶ دقیقه و ۱۳ ثانیه 

حجم فایل: MB ۱۳

فرمت: mp4

 

دانلود ویدئو

برچسب ها

نوشته های مشابه

‫48 نظرها

  1. سلام آقای الماسی. تشکر بابت سایت آموزندتون . سوالی که داشتم در مورد قفسه بندی سالن اگر قفسه بندی را تا انتهای سالن ادامه دهیم و بچسبانیم به دیوار مشکلی برای گردش هوا ایجاد نمی کند؟ چون من از یک نفر شنیدم که می گفت باید حداقل از دیوار انتهایی باید ۴۰ سانتی فاصله داشته باشد.

    1. سلام
      دوست عزیز خیر مشکلی پیش نمیاد البته سعی کنید داکت و کانال پلاستیکی هوا را تا آخر سالن کشیده و سوراخ در حد شعاع ۵ سانتی متر داشته باشه با فاصله مثلا یک متر یا کمتر

  2. سلام
    من قصد دارم یک واحد ۲۰۰ و یا ۴۰۰ هزارتنی راه اندازی کنم وضعیت بازار فروش را تشریع می کنید.
    الان وضعیت خوبه یا نه

    1. وضعیت بازار قارچ به طور کلی (در ده سال گذشته) همیشه رو به رشد بوده است برای مثال مصرف سرانه قارچ در کشور ما زمانی کمتز ار ۲۰۰گرم در سال بود و در حال حاضر حدود یک کیلو و پانصد گرم هست و این سرانه در کشور های پیشرفته حدود ۱۲ تا ۱۴ کیلو می باشد و تا رسیدن به آن مصرف سرانه راه زیادی داریم.

  3. سلام
    من قصد دارم یک واحد ۲۰۰ و یا ۴۰۰ هزارتنی راه اندازی کنم وضعیت بازار فروش را تشریع می کنید.
    الان وضعیت خوبه یا نه؟

    1. دوست عزیز احتمالا منظور شما ۲۰۰ تنی یا ۴۰۰ تنی می باشد.
      برای یک واحد صنعتی و حرفه ای حدود ۳۰۰تن تولید قارچ در سال که حدود ۱۰۰۰ تن کمپوست مصرف داشته باشد رقمی در حدود یک میلیارد تومان مورد نیاز است.

      1. سلام و خسته نباشید
        مهندس یعنی ما در هر دوره برداشت (که در سال ۴ تا ۵ بار هست) فقط ۷-۸٪ از مقدار کمپوست بهمون قارچ میده؟
        یعنی با فرض ۱ تن کمپوست در طول سال فقط ۲۵۰ کیلو قارچ داریم؟
        یا در هر دوره برداشت ۲۵۰ کیلو برداشت میکنیم؟

        1. سلام
          در هر دوره، ۳ تا ۴ بار برداشت میکنید که به طور کل و میانگین، ۲۵تا ۲۸ درصد می باشد.یعنی در هر دوره از یک تن کمپوست به طور میانگین ۲۵۰ تا ۲۸۰ کیلو قارچ برداشت میکنید.

  4. سلام. تبریک میگم بابت این سایت بسیار عالی و کامل که با فیلم و عکس و مقالات و آموزش ها، به مردم کمک میکنید واقعا خداقوت.
    دوماً بابت شغل موفقی که دارید تبریک میگم. وقتی میبینم اینقدر متواضع و فروتن هستید که براحتی اطلاعات خودتون رو در اختیار دیگران میگذارید باعث خوشحالیه. امیدوارم همیشه موفق تر از دیروز پیش برید. زنده و سلامت باشید و همیشه به این کارهای خوب ادامه بدید. شاید منم یک روز در این صنعت رقیب سرسختی برای شما بشم.

  5. سلام و خسته نباشيد ممنون از راهنماييتون من تازه اول راهم و فقط تحقيق كردم و خيلي علاقه مندم اين كار رو شروع كنم يه سوال داشتم من تو گيلان خونه دارم و زمين خيلي بزرگي داره و يه قسمتيش رو واسه كار قارچ كنار گذاشتم به نظر شما اين درسته كه اولش من سالن قارچ مجهز بزنم؟

  6. سلام وعرض ادب خدمت جناب مهندس الماسی من یک سوله گلخانه دارم میخواستم بدونم ایا با تغییر شکل پوشش سوله وتاریک کردن اون میتون برای پرورش قارچ تغییر بدم؟ممنون

    1. دوست عزیز سلام
      باید بتونید اون محل را عایق کنید البته ما در حال حاضر پرورش قارچ در سالن های کوانست هم در کشور داریم.

  7. سلام جناب مهندس خسته نباشيد ميگم بهتون و ممنونم از اطلاعاتبسيارمفيدتون
    لطف ميكنيد براي سالني به مساحت ٥٠ متربفرماييد چقدهزينه تجهيزات سالن مثل هواساز و رطوبت سازوديگ بخار و چيلر ميشه؟
    واينكه امكانش هست تواين زمينه هم راهنمايي كنيد؟

    1. دوست گرامی سرکارخانم مینا
      سلام
      برای واحد های کوچک در حالا حاضر خرید چیلر و دیگ بخار و هواساز صنعتی توجیه ندارد و برای این کار باید حداقل چها رسالن صنعتی داشته باشید و برای واحد های کچک از رطوبت ساز به عنوان هواساز یا مینی هواساز های استفاده می کنند . در حال حاضر در حال تهیه دوره کامل و جامع پرورش قارچ دکمه ای هستیم ان شالله بنا داریم بعد از آن یک دوره رایگان در مورد نحوه پرورش قارچ به صورت کامل از ساخت و تجهیز با کمترین امکانات تیهه و بلافاصله در سایت قرار دهیم در این دوره میخواهیم بررسی کنیم که چگونه یک رطوبت ساز ارزان را تبدبل به هواساز کنیم.
      موفق باشید.

  8. سلام مجددعرض ميكنم جناب مهندس.
    ما درحال راه اندازي سالن هستيم و زمان زيادي نداريم
    ميشه بپرسم چ زماني دوره مذكور برگزارميشه
    و يا كتاب يا فايلي تواين زمينه بمن معرفي كنيد
    ويا شماره تماس لطف بفرمائيد؟

  9. سلام مهندس الماسی متشکر از راهنمایتون
    سوال اینه برای راه اندازی در مساحت ۳۰ متری از قفسه های پیچ و مهره استفاده کنم یا لوله بگیرم جوشکاری کنم با توجه به قیمت و شروع کار ، بهتر کدوم روش را پیش بگیرم

    1. سلام ممنونم از شما
      پیچ و مهره اگر درست ساخته بشه، کیفیت بالاتری دارد و قابل جابجایی هم هست، ولی قیمت بالایی دارد اگر هزینه برایتان مهم است از لوله استفاده کنید ولی اگر هزینه برایتان مهم نیست از پیچ و مهره استفاده کنید.
      موفق باشید.

  10. سلام و با عرض تبریک پیشاپیش سال نو، یه سوال داشتم: یه سالن به طول ۶ متر و عرض ۳/۵ متر ، با بام شیروانی و سقف دیوار و کف سیمانی صاف، با ارتفاع مناسب ، و فقط مجهز به یک در آهنی در آستارا ، تو حیاطمون داریم . میخوام با اون شروع کنم.
    میخاستم بدونم لازم هست برا این سالن کوچیک اون همه امکانات تهیه کنم؟ یا اگر نه ، حداقل امکانات لازم برای این سالن چیه؟ خیلی خیلی ممنون میشم پاسخ بدین.

    1. سلام و با عرض تبریک سال نو بر شما
      برای سالن های خانگی هم نیاز به تجهیزات هست ولی تجهیزات باید متناسب با ابعاد سالن، تهیه شود، به عنوان مثال به جای هواساز شما می توانید از رطوبت ساز استفاده کنید و نیازی به هواساز صنعتی در یک سالن خانگی ندارید، افراد بسیاری، سالن های خانگی شان را با حداقل امکانات و با ایده های خود تجهیز می کنند.
      پیشنهاد می کنم مقاله زیر را نیز مطالعه کنید:
      چگونه در منزل قارچ دکمه ای پرورش دهیم؟

      1. سلام جناب مهندس وقت تون بخیر.
        ببخشید من اطلاعاتم فقط در حدیه که مطالب شمارو مطالعه کردم.ولی اصلا کافی نیست.
        میخام یه سالن پرورش قارچ راه اندازی کنم با حداقل سرمایه.میشه راهنمایی کنید ممنون میشم.

  11. سلام و درود خدا بر شما جناب مهندس
    برای ۲۰۰۰ متر سالن چقدر هزینه میبره و چقدر درآمد داره
    ممنون

  12. سلام جناب مهندس وقت بخیر
    درامد پرورش قارچ نسبت به گلخانه چطوره کدوم بهتره
    سازه ۲۰۰۰ مترچقدر هزینه میبره در پرورش قارچ
    و بازگشت سرمایه چطوره؟
    ممنونم

    1. سلام
      در گلخانه برخی از محصولات صادراتی (فلفل و …) شرایط خیلی خوبی دارند، اگر در مورد قارچ هم بتوانید صادرات داشته باشید و یا حتی قارچ با کیفیتی تولید کنید می توانید با قیمت خوبی بفروشید، در مورد گلخانه ها می توانید از کسانی که در این زمینه کار می کنند، اطلاعات بیشتری بگیرید.
      موفق باشید.

      1. سلام وقتتون بخیر
        سالن زیرزمینی به مساحت ۱۵۰ متر و ارتفاع ۳ متر
        دارم . میخواستم بدونم هزینه کل تجهیزات و لوازم مورد نیاز جهت پرورش قارچ دکمه ای چقدر میشه. ممنون میشم راهنماییم کنید

        1. سلام
          لطفا جهت اطلاع از تمامی هزینه های سالن خود، زمان مشاوره تخصصی برای سالن خود از طریق شماره های سایت رزرو کنید.

  13. با سلام ببخشید یه سوال داشتم ممنون میشم جواب بدین .
    بنده یه اتاق یا بهتره بگم یه انباریه ۶۰ متری دارم با ارتفاع سه ونیم متر و طول ۱۳ یا ۱۴ متر و عرض ۴ متر برای پرورش قارچ دکمه ای خانگی به کار میاد ؟
    یا انقدر درامد داره که بچسبم به این کار ؟ باید مساحت چه قدر باشه تا یه درامد حسابی داشته باشی باهاش

    1. دوست عزیز سلام‌
      یک فضای ۶۰ مترمربع می تواند برای قارچ دکمه ای توجیه اقتصادی داشته باشد و شما به عنوان شغل دوم به آن نگاه کنید. از طرفی هرچه تعداد سالنها بیشتر و کار صنعتی انجام دهید درآمد بیشتری خواهید داشت.
      موفق باشید.

  14. سلام
    من در جایی شنیدم برای کنترل بهتر دما و رطوبت سالن ارتفاع نباید بیش از ۳.۵ متر باشد ولی در این ارتفاع تعداد طبقات قفسه بندی کم خواهد بود و توجیه اقتصادی‌اش کمتر است به نظر شما ارتفاع سالن را حداکثر چقدر می توان در نظر گرفت تا در کنترل دما و رطوبت مشکلی پیش نیاید

    1. سلام
      در حال حاضر تا ۶ طبقه ساخته میشود و ۴/۵ متر هم ارتفاع میدهند و مشکلی هم جهت کنترل دما پیش نمی اید.
      اگر طراحی بر اساس اصول باشه مشکلی پیش نمی اید معمولا در این مواقع حجم هواساز، ظرفیت ابی رادیاتورها همه باید محاسبه شده باشند تا مشکلی پیش نیاید. همچنین سالن های جدیدتر خودمان را هم ۶ طبقه ساخته ایم و مشکلی پیش نیامده است.
      موفق باشید.

  15. سلام مهندس الماسی . تشکر از اطلاعات خوبتون
    آیا برای یک سالن پرورش قارچ نیاز به مجوز هست
    اگه مجوز بگیریم ممکنه هزینه بالا بره اگه نگیریم ممکنه
    از بهداشت بیان سالن را پولوم کنند

    1. دوست عزیز سلام
      اگر سالن به صورت خانگی باشه مثلا در خانه، باغ و یا انباری و … باشه، نیازی به مجوز بهداشت و جهادکشاورزی نیست ولی اگر طرح ریزی برای یک سالن صنعتی کرده باشید و فعلا بخواهید یک سالن راه اندازی کنید و برنامه ریزی برای راه اندازی سالن های بعدی آن را در آینده دارید بهتر است اصولی پیش بروید و مجوز بگیرید که بعدها به مشکل نخورید.
      موفق باشید.

  16. سلام جناب مهندس
    باتشکر از مطالب ارزنده ای که مطرح کردید
    من دانشجوی دانشگاه فرهنگیان هستم و داخل دانشگاهمون یک سازه گلخانه هست و هیچ چیز دیگه ای نداره و حدود ۲۰۰ متر مربع هستش(حدودا۶*۳۵متر). چند تا سوال داشتم
    اول اینکه آیا میشه از سازه گلخانه استفاده کرد؟و چه نوع پوششی روی اون نصب کنم؟
    دوم اینکه اگر بخوام برای شروع کار یک طبقه رو کشت داشته باشم حدودا چقدر باید هزینه کنم(صرف نظر از هزینه اجاره و آب و برق و گاز)
    سوم اینکه کمپوست هایی که استفاده شدن و از محل کشت خارج شدن
    آیا استفاده دیگه ای هم دارن یا دیگه بدرد نمیخورن؟
    باتوجه به اینکه با دانشگاه توافق کردم هزینه زیر سازی (موزائیک)و طبقه بندی داخل و وسیله هایی مثل کولر و بخاری رو دانشگاه تقبل کنه و من فقط پوشش روی اسکلت رو خریداری کنم تقریبا هزینه هام چقدر و سودم چقدر میشه؟
    ممنون و ببخشید که اینقدر سوال کردم🙏

    1. دوست عزیز سلام
      در گلخانه نمی توان، قارچ پرورش داد زیرا محیط پرورش قارچ جهت کنترل دما و رطوبت باید سرپوشیده باشد.
      معمولا کمپوست هایی که مصرف شده اند را در تولیدات کشاورزی مثل انواع خاک و …. استفاده می کنند.

  17. سلام سالن به ابعاد ۶به ۷مترمیباشدبرای پرورش قارچ کافی هست خواهشن راهنمایی کنید چه مراحلی راباید انجام‌ بدم وسایل چه چیزهایی میخواد

    1. سلام
      بله برای شروع و‌اموزش می‌توانید از این سالن استفاده کنید و‌پس از کسب تجربه جهت سودآوری بیشتر، سالن خود را به ابعاد بزرگ‌تری گسترش دهید… تمامی تجهیزات و وسایل لازم در آموزش جامع قارچ دکمه ای به طور کامل شرح داده ایم.

  18. با سلام و وقت بخیر خدمت استاد محترم اقای الماسی عزیز
    فقط میتونم بگم خدا شما و خانواده محترمتان را حفظ کنه و حاجت دلتون رو بده
    واقعا مطالبتون مفید بود و بنده هم میخوام شروع کنم به پرورش قارچ دکمه‌ای
    بنده اهل آذربایجان غربی شهرستان نقده هستم هر وقت راهتون این طرف ها افتاد در خدمتم
    این روزا بهتون زنگ میزنم جهت مشاوره بیشتر
    اجرکم عندالله

    1. سلام
      خشک‌شدن خاک ‌و کمپوست منجر به کاهش رشد و توقف رشد ریسه ها و در نهایت مرگ پین ها و کم‌باری خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن